Veitsikoulu

On olemassa hyvä syy siihen, miksi kokkikoulu alkaa usein veitsien käytön opettelusta. Veitset ovat kokin tärkein väline ruoanlaitossa ja veitset ovat myös tärkeä osa hyvin varustettua keittiötä. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia! Veitsikoulumme avulla opit viipaloimaan, kuutioimaan ja pilkkomaan kuin ammattilainen. Samalla autamme sinua valitsemaan oikean veitsen eri leikkuutehtävien mukaan.

Veitsikoulu

On olemassa hyvä syy siihen, miksi kokkikoulu alkaa usein veitsien käytön opettelusta. Veitset ovat kokin tärkein väline ruoanlaitossa ja veitset ovat myös tärkeä osa hyvin varustettua keittiötä. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia! Veitsikoulumme avulla opit viipaloimaan, kuutioimaan ja pilkkomaan kuin ammattilainen. Samalla autamme sinua valitsemaan oikean veitsen eri leikkuutehtävien mukaan.

Leikkaamisen perusteet: sipuli

Sipuli on monien ruokien perusta, joten sipulin oikea oppinen leikkaaminen on hyödyllinen taito ruoanlaitossa. Salaisuus on yhdistää pysty- ja vaaka leikkaaminen -ja käyttää terävää veistä. Näillä nikseillä vältyt kyyneliltä!

Veitsisuositus: Functional Form+ Iso kokinveitsi

Leikkaa porkkana tyylillä

Julienne, macedoine, brunoise, paysenne ja mirepoix –klassisilla leikkaus-tyyleillä saat porkkanoista samankokoisia ja kauniita paloja ruokiin lisättäväksi.

Veitsisuositus: Norr iso kokinveitsi

Neljä tyyliä kurkun paloitteluun

Kurkku tulee paloiteltua helposti samalla tapaa. Näillä neljällä leikkaamistyylillä voit tuoda vaihtelua salaattiin ja kurkun tarjoiluun.

Veitsisuositus: Functional Form Iso kokinveitsi

Monipuolinen kokinveitsi

Hyvä kokinveitsi on monipuolinen kumppani keittiössä. Kokinveitsellä saa helposti leikattua erilaisia raaka-aineita eri tyyleillä.

Veitsisuositus: Functional Form Iso kokinveitsi

Basilikan hienontaminen

Leikkaa basilika erittäin hienoiksi nauhoiksi helpolla tekniikalla! Rullaa ensin lehdet tiiviiksi rullaksi, siivuta sitten rulla ohuiksi nauhoiksi terävällä veitsellä.

Veitsisuositus: Functional Form+ Pieni kokinveitsi

Tarjoiluvalmiit vesimelonin palat

Vesimeloni leikataan usein kolmion tai puoliympyrän muotoisiksi paloiksi. Tällä tekniikalla leikkaat vesimelonin hauskoiksi tarjoiluvalmiiksi paloiksi. Paksu kuori on helpointa leikata halki suurella veitsellä.

Veitsisuositus: Functional Form+ Iso kokinveitsi

Käsittele kalaa sujuvasti

Fileerausveitsen ohut ja joustava terä tekee siitä täydellisen kalan fileoimiseen. Kalasaksilla poistat kalan evät ja leikkaat kalan auki helposti ja vaivatta.

Suositus: Functional Form Fileointiveitsi, Iso kokinveitsi ja Kalasakset

Oikeat työvälineet kuorintaan

Kuorinta voi olla turhauttavaa vääränlaisilla työvälineillä ja usein ruokaa menee hukkaan. Kunnon kuorijat ja kuorimaveitset helpottavat ruoanvalmistusta.

Veitsisuositus: Functional Form Iso kokinveitsi, kuorimaveitsi, vihannesveitsi ja Y-kuorija.

Veitsen teroittaminen

Kun teroitat Fiskarsin veitsiä teroituskiven tai teroituspuikon avulla, huomioi veitsen molemmat puolet ja säilytä samalla 15 asteen kulma terän ja teroituspuikon tai -kiven välillä. Roll-Sharp -veitsenteroittimen avulla teroitus sujuu helposti ja nopeasti; työnnä terää edestakaisin 15-20 kertaa ja teroitus on valmis.

1
2
3
4
5
6

Teräopas

1. Paistiveitsen terävä ja ohut terä soveltuu erityisesti lihan leikkaamiseen tai salamin viipaloimiseen.

2. Leipäveitsessä on suuri ja vahva hammastettu terä. Sillä leikkaat helposti mitkä tahansa leivät, kuoren paksuudesta riippumatta.

3. Kokinveitsi on tärkein veitsi intohimoiselle kotikokille ja veistä on saatavilla useammassa eri koossa. Kokinveitsessä on vahva terä, joka soveltuu hyvin useimpiin leikkuutöihin, kuten esimerkiksi lihan leikkaamiseen ja vihannesten pilkkomiseen sekä viipalointiin.

4. Pienen ja monipuolisen tomaattiveitsen hammastettu terä soveltuu täydellisesti esimerkiksi tomaatin kaltaisten ohutkuoristen ainesosien leikkaamiseen. Veistä voi käyttää myös kattauksessa pihviveitsenä. 

5. Keskikokoinen ja monipuolinen vihannesveitsi sopii täydellisesti vihannesten ja hedelmien leikkaamiseen ja kuorimiseen.

6. Pienessä ja kätevässä juuresveitsessä on suora terä sekä terävä ja jämäkkä kärki. Se soveltuu erinomaisesti hedelmien ja vihannesten kuorintaan.

1
2
3
1
2
3
1
2
3
4
1
2
3

Ominaisuudet ja edut

Functional Form
Vaivattomaan arjen ruoanlaittoon. Helppo käyttää, puhdistaa ja säilyttää.

Functional Form+
Tasapainoinen muotoilu tekee leikkaamisesta tarkkaa ja helppoa.

Royal
Royal-veitsisarjassa yhdistyvät täydellisesti nykyaikainen palkittu muotoilu, tasapaino ja toiminnallisuus.

Norr
Kaunis pohjoismainen muotoilu ja laadukkaat, kestävän kehityksen mukaiset materiaalit

Veitsen huolto ja säilytys

Pidennät veitsen käyttöikää teroittamalla sen säännöllisesti. Fiskarsin valikoimasta löydät teroituspuikon sekä helppokäyttöisen Fiskars Roll-Sharp-veitsenteroittimen. Molempia voidaan käyttää myös sahalaitaisten veitsien teroittamiseen. Katso video veitsien teroituksesta.

Säilytä veitsiä niille tarkoitetuissa telineissä tai keittiön laatikoissa niin, että ne pysyvät paikoillaan ja välttyvät ylimääräisiltä kolhuilta. Näin veitset säilyttävät terävyytensä pidempään. Fiskarsin veitsitelineet -ja -magneetit tarjoavat kätevän avun säilyttämiseen ja sopivat myös ulkonäöltään erilaisiin keittiöihin.

Veitset kannattaa pestä heti käytön jälkeen. Kaikki Fiskarsin veitset voi pestä astianpesukoneessa. Suosittelemme kuitenkin veitsien pesemistä käsin, koska silloin ne pysyvät terävinä pidempään. Kun peset veitsen käsin, huuhtele ja kuivaa veitsi heti pesemisen jälkeen.

Lisätietoja veitsen valintaan ja hoitoon löytyy Fiskarsin sivuilta. Myös asiantuntevat keittiötarvikemyyjät Fiskarsin veitsiä myyvissä myymälöissä sekä Fiskarsin kuluttajapalvelu auttavat valinnassa mielellään.

Veitsen huolto ja säilytys

Sakset avuksi ruoanlaittoon

Veitset soveltuvat hyvin moniin eri leikkuutöihin, mutta joskus leikkaamiseen kannattaa käyttää veitsen sijasta saksia. Sakset ovat kätevätruoanlaitossa, eikä niiden kanssa tarvitse leikkuulautaa. Kokeile saksia esimerkiksi yrttien leikkaamisessa, kalan, kanan tai siipikarjan käsittelyssä, tai vaikkapa pekonin tai pizzan paloittelussa.

Aivan kuten veitsiä, on myös saksia saatavilla erilaisilla terävaihtoehdoilla. Suorat terät mahdollistavat tarkan leikkaamisen. Hammastetut terät taas varmistavat, että leikkauskohde pysyy hyvin paikoillaan.

Sakset kannattaa puhdistaa, pestä ja kuivata heti käytön jälkeen. Kaikki lika, kuten ruoka-ainejäämät tulee poistaa. Säännöllinen teroitus Fiskarsin ClipSharp-saksienteroittimella ja nivelen öljyäminen silloin tällöin säilyttävät saksien leikkuutehon. Käytä ja säilytä saksia siten, että terät eivät kolhiudu. Pienetkin kolot terissä heikentävät leikkuutehoa.

Cutting Academy kitchen scissors and shears


Veitsikoulukampanjassa mukana

Käyttäkää tämänhetkistä sijaintiani