Käyttö- ja hoito-ohjeet

Tuoteturvallisuus

Käytämme tuotteissamme vain kaikkein korkealaatuisimpia pinnoitteita. Niitä ovat muovipohjaiset Hardtec ja Hardtec Superior sekä keraaminen Ceratec°. Kaikki käyttämämme pinnoitteet ovat EU:n hyväksymiä ja siten turvallisia käyttää. USA:n elintarvikkeita valvova viranomainen, U.S. Food and Drug Administration on todennut pinnoitteet normaaliin kotitalouskäyttöön sopiviksi – samoin kuin terveysviranomaiset kautta maailman. Vaadimme kaikilta tavarantoimittajilta puolueettoman ulkopuolisen tutkimuslaitoksen todistuksen materiaalien turvallisuudesta. 

Käyttö- ja hoito-ohjeet

Pinnoitetut paistoastiat

Pese astiat ennen ensimmäistä käyttökertaa pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa. Muista pestä astia aina käytön jälkeen. Vaikka suurin osa pannuista kestää astianpesukonetta, pinnoitetuille paistoastioille käsinpesu on aina hellävaraisempaa. Näin pinnoitetut paistoastiat säilyvät hyvinä pidempään. Puhdista pohjaan palanut tai pinttynyt lika tiskiharjalla ja kuumalla vedellä. Tarvittaessa liota astiassa laimeaa pesuaineliuosta. Erittäin pinttynyttä likaa voi puhdistaa keittämällä astiassa ruokalusikallisen verran koneastianpesuainetta 1 litrassa vettä. Huuhtele lopuksi huolellisesti.

Aloita ruoanlaitto laittamalla nokare rasvaa tai pari ruokalusikallista vettä astiaan. Kun rasva on kullanruskeaa tai vesi haihtunut, astia on sopivan kuuma. Vähennä lieden lämpöä vähän ajan kuluttua, jotta pannu ei ylikuumene. Osa pannuistamme kestää metallisten keittiövälineiden käyttöä, mutta turvallisinta on käyttää muovisia tai puisia keittiövälineitä. Pinnoitetussa astiassa ei saa säilyttää ruokaa, sillä voimakkaasti maustetut tai suolatut ruuat vaurioittavat pinnoitetta, jolloin pannun käyttäikä lyhenee.
Teräksiset keittoastiat

Pidä teräspinta kiiltävänä kuivaamalla astia pesun jälkeen. Voit ehkäistä tahrojen syntymistä astian pinnalle lisäämällä suolan vasta, kun vesi on alkanut kiehua.

Valurautaiset paistoastiat

Valurauta ei kestä konepesua. Pese astia käsin pesuaineliuoksessa, myös ennen ensimmäistä käyttökertaa. Käytä ainoastaan tavallisia tiskiharjoja (ei teräsvillaa). Pesun jälkeen huuhtele ja kuivaa astia huolellisesti. Sivele lopuksi ohut kerros ruokaöljyä astian paistopintaan. Käytä puisia tai silikonisia työvälineitä ruuanlaitossa.
Älä siirra pannua tai pataa edestakaisin liedellä, koska se voi aiheuttaa naarmuja liedelle. Vaikka pannut sekä padat ovat hyvin kestäviä, niin pannusta tai padasta saattaa irrota emalin palasia, mikäli se osuu kovaan esineeseen.

Pannut kiertoon

Fiskars järjestää vuosittain valtakunnallisen kierrätyskampanjan, jonka tarkoituksena on saada keitto- ja paistoastioiden sekä aterimien raaka-aineet lähes 100% uudelleen kiertoon. Kampanjan aikana kierrätykseen tuodaan yli 500 tonnia keitto- ja paistoastioita sekä aterimia. Yhteistyökumppanimme Kuusakoski Oy hoitaa metallien erottelun ja käsittelyn uusiksi raaka-aineiksi ja energiaksi. Kuusakoski Oy on pohjoisen Euroopan johtava metallinkierrättäjä.  Iittala Outlet -myymälät vastaanottavat milloin tahansa vanhoja pannuja ja kattiloita kierrätykseen. Laita pannut kiertoon tuomalla ne myymälään. Kierrättäminen on yksittäiselle ihmiselle helpoimpia tapoja säästää luonnonvaroja!

Pitkää ikää pannulle

Voit pidentää pannusi ikää, kun käytät ja käsittelet sitä oikein.
Näiden neljän vinkin avulla pääset pitkälle:

Älä yli kuumenna
Erityisesti tyhjä pannu ylikuumenee helposti ja vaara on suurin induktioliedellä. Laita pannuun tilkka vettä tai rasvaa, kun alat paistaa. Kun vesi on haihtunut tai rasva ruskistunut, pannu on sopivan kuuma. Pidä lämpötila riittävän alhaisena - et tarvitse kovinta mahdollista lämpöä. Yli 250 asteen lämpö vaurioittaa pannun pinnoitetta.

Kohtele hellävaraisesti
Vaikka monet pannut kestävätkin konepesua, on käsinpesu aina hellävaraisin. Pese pannu aina pesuaineelle, sillä muuten vanhat ruuanjäämät tai rasva voivat palaa pintaan kiinni seuraavalla käyttökerralla. Valitse myös keittiövälineet pannun mukaan - muoviset ja puiset ovat turvallisimpia. Metallisten välineiden sopivuuden voit tarkistaa tuotetiedoista.

Vältä lämpötilan vaihteluita
Suuret ja nopeat lämpötilan vaihtelut voivat vaikuttaa pannun pohjan muotoon esimerkiksi niin, että pohja pyöristyy ja pannu alkaa keikkua liedellä. Älä viilennä liedeltä nostettua kuumaa pannua kylmässä vedessä.

Älä käytä ruuan säilytykseen
Jos säilytät ruokaa pinnoitetussa pannussa tai kattilassa, suola tai happamat aineet saattavat kuluttaa pannun pinnoitetta ja siten heikentää sen kestävyyttä. Emme suosittele säilyttämään ruokaa pinnoitetulla tai valurautaisella pannulla.

Pannujen valmistusta jo vuodesta 1956 Fiskarsin Sorsakosken tehdas on valmistanut pannuja jo vuodesta 1956 lähtien, jolloin tuotevalikoima laajeni aterimista kahvipannuihin, kattiloihin ja muihin keittiötarvikkeisiin. Nykyisin tehdas on Pohjoismaiden johtava asiantuntija alallaan. Vuoden 2002 tulipalon jäljiltä lähes kokonaan uudelleen rakennetun tehtaan pääraaka-aineita on edelleen ruostumaton teräs. Tehtaalle on myönnetty ISO 14001:2004 -sertifikaatti, jonka myötä arvioidaan jatkuvasti ympäristövaikutuksia ja pyritään vähentämään teollisen valmistuksen haittoja. Sorsakosken keitto- ja paistoastiatehdas on erikoistunut pinnoitettujen ja pinnoittamattomien teräs- ja alumiiniastioiden valmistukseen, joiden tuotekehitykseen tehtaalla panostetaan vahvasti.

Suuri osa Fiskarsin keitto- ja paistoastioista valmistetaan kierrätetystä metallista. Yhteistyökumppanimme Kuusakoski Oy on Pohjoismaiden suurin metallin kierrättäjä, joka hoitaa metallien erottelun ja käsittelyn uusiksi raaka-aineiksi. Kuusakoski toimittaa talteen otetut metallit eri raaka-ainevalmistajille, jotka puolestaan sekoittavat uutta ja kierrätysmateriaalia yhteen ja tuottavat näin uutta raaka-ainetta mm. Fiskarsin Sorsakosken tehtaalle. Fiskarsin omasta kierrätyskampanjasta kertyy vuosittain yli 500 tonnia keitto- ja paistoastioita sekä aterimia kierrätykseen.

Fiskarsin keitto- ja paistoastioiden valmistuksessa jopa 90 % raaka-aineesta voi olla kierrätettyä. Kierrätysmateriaalin osuus riippuu hieman käytetyistä materiaaleista ja materiaalierästä. Myös pakkaukset ovat pääsääntöisesti kierrätyskelpoista materiaalia. Pannut testataan tehtaallamme ja vasta tarkan laadunvalvonnan jälkeen ne tuodaan markkinoille. Tuoteturvallisuus täyttää EU:n ja USA:n viranomaismääräykset ja -vaatimukset. Vuonna 2015 kaikki Hackmanin keitto- ja paistoastiat siirtyivät Fiskars-tuotemerkin alle.